Profilom Beállítások Visszajelzés Beszélgetések Kedvencek Kijelentkezés

Fórumok /

Szerelem, család, gyerekek, pszichológia /

Gyerekekről /

Baba beszédfejlődése

Kisfiam 16 hónapos. Saját kis nyelvény elgagyog, meg pár értelmes szót is használ, viszont még nem eredt meg a nyelve igazán. Megért sok mindent, mutogat, tehát az értelmi képességeivel nincs baj. Mondókázni, énekelni szoktam neki, a tárgyakat, melyekre rámutat vagy érdeklik, megnevezem többször is, és lassan. Sokat hallottam másoktól, hogy a fiúk később beszélnek, illetve azt, hogy az első gyerek is később kezd beszélni, mert csak rá figyelnek, szinte olvasnak a mozdulataiból, nincs rákényszerülve arra, hogy felhívja beszéddel a figyelmet magára, mint az, akinek testvére van. Másoknak mi a tapasztalata? Hogy tudnám fejleszteni a beszédét? Vagy csak várjak, majd mondja, ha lesz neki mondandója? :-)
2016 05 18
Szia! A munkahelyemen az egyik csoportban van egy kislány, aki 2. éve jár hozzánk, első évében még egyáltalán nem beszélt. Idén már csacsogva jött óvodába, igazi kis magyarázógép 😊 Ill. két nálunk dolgozó hölgynek ugyan ennyi idős az unokája (novemberben töltötték az 1 éves kort), egyik kisfiú, másik kislány. Beszédfejlődésüket tekintve ugyan ott tartanak. Szavakat már mondanak, mondatokat még nem. Mutogatnak, saját nyelvükön magyaráznak nekünk 😊 A példát tekintve szerintem semmi gond nincs nálatok, csak idő kell hozzá, és türelem, ahogy azt eddig is tetted 😊
2016 05 29
Tegnap töltötte a 18 hónapot, és 2 hónap alatt sokat fejlődött a szókincse, remélem hamar megértjük majd egymást.:-) Olyan aranyos így is, csak magyaráz, mutogat is közben, néha dúdolgat, dallamosan beszél.:-D Az "apa" az már nagyon megy, az "aja" akkor, ha nagy a kínja, az autó "brümm-brümm", de néha mintha hasonló szót ejtene. A megyek szót is felismerem, ha menne már, akkor toporog és mondja.:-) Ha huppan, botlik, akkor "hepp", azaz hoppá, lassacskán csak halad.:-) Úgy örülök neki, bár ugye sokkal több dolgot megért, mint amit ki tud mondani. Úgyhogy tényleg nincs vele semmi gond, bár egyre csibészebb, piszkál, bököd, kicsit megüt,aztán elszalad nevetve, vagy kacag és hagyja, hogy megfogjuk.:-)
2016 07 19